Terugblik Bewonersinspiratie Conferentie 24 oktober 2020

Zaterdag 24 oktober vond de online bewonersinspiratie conferentie plaats. Met tevredenheid kijkt men terug op de conferentie. De organisatie van de middag lag in handen van het kernteam Kracht van de Veenkoloniën. Live keken zo’n 100 mensen mee. U kunt de conferentie nog steeds terugkijken via deze link.
Tafelgasten rond de tafel met livestream vanuit Café Van Beresteyn in Veendam

Karin Kalverboer (directeur Zorg Innovatie Forum) en Joke Bakker (voorzitter Bewonersraad KvdVK) opende de conferentie met een introductie over Kans voor- en Kracht van de Veenkoloniën. “Kans zoekt naar vernieuwde manieren voor het opheffen van gezondheidsachterstanden bij mensen in de Veenkoloniën”, aldus Karin. Volgens Joke bereik je mensen pas als zij vanuit zichzelf iets willen. Dat is waar Kracht van de Veenkoloniën voor staat, het project wordt gedragen door inwoners.

Verschillende presentaties van bewonersdeals tijdens deze middag zorgden voor een levendig gesprek tussen betrokken partijen en bewonersinitiatieven. Daarmee levert de bewonersconferentie van dit jaar een succesvolle bijdrage aan nieuw te vormen bewonersdeals in de Veenkoloniën. Zo vertelt Rebecca Albers over De Toverboom en Second Home. Chantal Andelbeek, vrijwilliger bij de Toverboom vertelt dat Second Home rust heeft gebracht in haar leven en die van haar kinderen. Volgens wethouder Jan Jakob Boersma creëert Rebecca Albers, oprichter van Second Home een sterke gemeenschap om zich heen. “Rebecca is een scharnier tussen gezin en samenleving”. Henk Heijermans (wethouder gemeente Aa en Hunze) ondersteunt de plannen van de zorgcoöperatie in Gasselternijveen om ouderenwoningen te realiseren middenin het dorp. Of bewoners zelf het pand kunnen kopen door een lening af te sluiten bij de bank met garantstelling van de gemeente, daar denkt Heijermans nog over na. Een derde Bewonersdeal aan tafel is De Molenhof in Oude Pekela, hier zijn plannen voor een zorgfunctie in het gebouw. ESTEA, één van de tafelpartners van dit initiatief vertelt dat zij samen met omwonenden en andere Pekelders opzoek wil gaan naar de meest geschikte invulling voor het gebouw.

Livestream: één van de drie cameramannen

In een interview met Wouter Bos kwam het thema woonvormen, thuiswonende ouderen en kansen voor bewonersinitiatieven veelvuldig aan de orde. Hij vindt het raadzaam om rond je zestigste na te gaan denken over wat je nodig hebt wanneer je tachtig bent. “Neem regie over je eigen leven, ook als je ouder wordt”.
Ook werden deze middag twee bewonersinitiatieven extra in het zonnetje gezet. Ook directeur Tintengroep Johan Brongers werd geïnterviewd, waarin hij aangeeft dat je moet werken vanuit de bedoeling. “En wanneer je samenwerkt met initiatieven bespaar je veel geld”.
Bewonersinitiatieven Nieuw-Weerdinge Gezond en Stichting VoorDoor (uit Wildevank) kwamen in aanmerking voor de prijs voor een idee dat het beste bijdraagt aan de positieve gezondheid.

Prijsuitreiking bewonersinitiatieven, Waardecheque €1.000,-

Bent u benieuwd naar het volledige verslag? Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *